Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.10.2020. 12:44

Curly 

VIDEO: AI robot pobjeđuje ljude u curlingu

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji Curly pobjeđuje profesionalne ljudske igrače u 3 od 4 meča.

VIDEO: AI robot pobjeđuje ljude u curlingu

Južnokorejski znanstvenici sa sveučilišta Korea University u suradnji s kolegama s Berlinskog instituta tehnologije, proizveli su robota pod imenom Curly koji je u stanju pobjeđivati profesionalne igrače curlinga. Ako niste znali, curling je onaj sport koji ste možda vidjeli ako ste pratili Zimske olimpijske igre, u kojem igrači na ledu nastoje dogurati kamene "stonere" težine od 20 kg što bliže središtu mete, odnosno kuće (house) i izbaciti iz centra protivničke, što pomalo podsjeća na boćanje.

Znanstvenici su robota opremili AI-em koji mu omogućuje sagledavanje čitavog polja za igru, koordiniranje snage izbačaja stonera i precizno pozicioniranje u centar, kao i izbacivanje protivničkih stonera ukoliko je to potrebno. Da bi mogao sagledati teren, robot posjeduje dubinske kamere smještene u glavu koja se podiže na visinu zahvaljujući dugačkom vratu, kako bi imao čim bolji pregled igre. Nakon toga proračunava sve moguće poteze, odabire najbolji i savršeno precizno upućuje stoner prema cilju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga, AI robotu omogućuje i donošenje odluka o strategijama, budući da tijekom jedne runde svaka ekipa izbacuje po 8 stonera. Znanstvenici su robota testirali u igri protiv profesionalnih igrača curlinga i otkrili su da ih je u stanju pobjeđivati u 3 od 4 meča, što znači da je u tom sportu bolji od ljudi.

Curlyeva impresivna sposobnost je opisana u znanstvenoj studiji objavljenoj u časopisu Science Robotics od strane autora Seong-Whan Leea i Dong-Ok Wona sa sveučilišta Korea University i Klausa-Roberta Müllera s Berlinskog instituta tehnologije.

Valja naglasiti da Curly zapravo igra u paru, jer se jedan robot nalazi sa suprotne strane igrališta i dojavljuje onom koji gura stoner svoje "mišljenje" o tome u kojem smjeru treba pogurnuti kamen. Nakon toga AI algoritam dubokog učenja uzima u obzir proračune oba robota i donosi odluku po kojoj će "gurač" odigrati stoner. 

Odluke se donose u realnom vremenu, što ovaj projekt čini još fascinantnijim.

Valja naglasiti da Curly nije u mogućnosti koristiti "metlicu" koju koriste igrači Curlinga za otapanje leda tijekom klizanja stonera čime se može mijenjati smjer i brzina kretanja kamena, pa su zbog fair playa i ljudski igrači bili lišeni tog rekvizita.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->