Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.06.2019. 09:34

University of Zurich 

VIDEO: Dron kojeg ne možete pogoditi

Znanstvenici razvili AI sustav koji dronovima omogućuje izbjegavanje nadolazećih letećih objekata.

VIDEO: Dron kojeg ne možete pogoditi

Znanstvenici ailabRPG odjela (AI Lab Robotics and Perception Group) Sveučilišta u Zurichu razvili su AI sustav koji omogućuje dronovima automatsko izbjegavanje nadolazećih objekata vizualnim senzorskim sustavom, na sličan način kao što to čine ljudi.

Za ovaj projekt švicarski znanstvenici su dron opremili Insigthness SEEM1 senzorom i Intel Upboard računalom koje je koristilo njihov algoritam za detekciju i Lumenier F4 AIO kontroler leta koji prima komande sa zemaljske postaje.

Tijekom testiranja sustava znanstvenici su koristili razne postavke običnih i dubinskih kamera te su loptom uvježbavali algoritam za izbjegavanje nadolazećih objekata, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Konačni rezultat je sustav koji je uz vrlo nisku latenciju u stanju brzo izbjegavati nadolazeće objekte mijenjanjem putanje i kutova pod kojima dronovi lete, što bi ih trebalo čuvati od naleta ptica, ali i od kamenja koje ponekad na njih bacaju djeca ili sudionici prosvjeda koji ne žele da ih snimaju iz zraka.

Dakako, ovo nije sustav koji bi dronove mogao čuvati od brzih projektila poput metaka ili raketa, ali znanstvenici ga planiraju usavršavati da bude još agilniji uz dodatno smanjenje latencije i povećanje brzine reakcije. 

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam