Nalazite se
  • Zdravlje
  • IBM: Pretraga krvi omogućuje rano otkrivanje Alzheimera
Članak
Objavljeno: 11.03.2019. 15:00

IBM Research 

IBM: Pretraga krvi omogućuje rano otkrivanje Alzheimera

Test može otkriti rizik od bolesti desetljećima prije nego se pojave simptomi.

IBM: Pretraga krvi omogućuje rano otkrivanje Alzheimera

Alzheimer je neizlječiva neurodegenerativna bolest koja se u povijesti dijagnosticirala temeljem značajnog gubitka pamćenja. Mada se u svijetu provode brojne znanstvene studije, u ovom trenutku još uvijek ne postoji lijek ili terapija, a to se dovodi u vezu s time što se dijagnosticira prekasno da bi se nešto značajno moglo učiniti po pitanju liječenja.

Posljednja istraživanja ukazuju na biološki marker povezan s Alzheimerom, peptid pod nazivom beta amiloid, koji se mijenja puno prije nego se pojave simptomi gubitka pamćenja. Testiranjem koncentracije peptida u tekućini kralježične moždine može se dobit indikacija o riziku desetljećima prije pojave simptoma, no pristup moždanoj tekućini je vrlo invazivan, složen i skup postupak da bi ga se moglo primjenjivati na općoj populaciji ljudi.

U najnovijem radu koji je objavio tim IBM Researcha iz Australije u publikaciji Scientific Reports, opisuje se korištenje strojnog učenja za prepoznavanje seta proteina u krvi koji mogu predvidjeti koncentraciju beta amiloida u moždanoj tekućini. Ti modeli bi jednog dana mogli pomoći liječnicima u predviđanju rizika za Alzheimera s točnošću do 77 posto.

Drugim riječima, rizik od Alzheimera bi mogle otkriti obične krvne pretrage, pa bi se terapije mogle provoditi u jako ranoj fazi bolesti, kada je uspješnost liječenja najveća.   

Mada zasad ne postoji učinkoviti lijek, znanstvenici smatraju da ključ upravo leži u prevenciji, a za to je jako važno pratiti podatke o koncentracijama peptida koji se dovodi u vezu s Alzheimerom, pri čemu će važnu ulogu imati upravo strojno učenje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam