Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.03.2023. 09:24

Bijela kuća 

Američka vlada zabranjuje komercijalni spyware

Bidenova administracija zabranjuje saveznim agencijama korištenje komercijalnog špijunskog softvera.

Američka vlada zabranjuje komercijalni spyware

Američki predsjednika Joe Biden izdao je izvršnu uredbu kojom je zabranio saveznim agencijama korištenje komercijalnog špijunskog softvera koji prijeti nacionalnoj sigurnosti SAD-a ili nosi rizik od nepravilnog korištenja od strane stranih vlada i pojedinaca.

Naredba se odnosi na sve odjele, uključujući one uključene u provedbu zakona, obranu i obavještajnu službu. Također zabranjuje korištenje špijunskog softvera koji se u prošlosti koristio za otkrivanje nejavnih informacija o vladi SAD-a.

Izvršna uredba koju je Bidenova administracija objavila na web stranici Bijele kuće ne uključuje popis pogođenih dobavljača špijunskog softvera. Sudeći prema kriterijima navedenim u uredbi, poznati vladini proizvođači špijunskog softvera poput izraelske NSO grupe i makedonskog Cytroxa vjerojatno su na Bidenovom nišanu.

Sigurnosni istraživači već dugo upozoravaju na opasnosti koje predstavlja komercijalni špijunski softver. Takvi programi često ciljaju na prethodno neobjavljene ranjivosti koje čitave softverske ekosustave čine nesigurnima. U slučaju zloglasnog špijunskog softvera Pegasus tvrtke NSO Group, tvrtka je iskoristila ranjivost CoreGraphicsa u iOS-u koja je omogućila programu da zarazi iPhone bez potrebe da žrtva dodirne bilo što.

Štoviše, dok mnoge vlade tvrde da koriste špijunski softver samo za istraživanje ozbiljnih zločina, to nije spriječilo korištenje softvera za kućni nadzor i za ciljanje političkih disidenata.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->