Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.05.2023. 10:43

Europski parlament 

EU parlament protiv lažnog ekološkog oglašavanja

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su prijedlog direktive kako bi poboljšali označavanje i trajanje proizvoda te suzbili obmanjujuće tvrdnje. 

EU parlament protiv lažnog ekološkog oglašavanja

S 544 glasova za, 18 glasova protiv i 17 suzdržanih, zastupnici Europskog parlamenta su na plenarnoj sjednici podržali prijedlog nove direktive o jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji. Njome se želi pomoći potrošačima da donose ekološki prihvatljive odluke te potaknuti proizvođače da nude trajnije i održivije proizvode.

Novom direktivom Parlament želi zabraniti nepotkrijepljene tvrdnje o prihvatljivosti proizvoda za okoliš, uvesti zabranu dizajniranja proizvoda ograničenog trajanja i uvesti zakon prema kojem bi proizvod trebao funkcionirati i sa zamjenskim dijelovima te potrošnim materijalom drugog proizvođača.

Zastupnici time žele pomoći potrošačima odabrati ekološki prihvatljivu robu i tvrtke koje nude trajnije proizvode.

Odobrenim pregovaračkim stajalištem Parlamenta predviđa se zabrana korištenja općih tvrdnji o prihvatljivosti proizvoda za okoliš kao što su 'ekološki prihvatljiv', 'prirodan', 'biorazgradiv', 'klimatski neutralan' i 'ekološki' ako nisu popraćene detaljnim dokazima. Njime se također žele zabraniti tvrdnje o prihvatljivosti proizvoda za okoliš koje se temelje samo na sustavima kompenzacije za emisije ugljika. Ostale obmanjujuće prakse poput tvrdnje o čitavom proizvodu koja zapravo vrijedi samo za jedan njegov dio ili tvrdnje o trajanju ili maksimalnom intenzitetu korištenja proizvoda koja nije istinita također će biti zabranjene.

Da bi pojednostavnili informacije o proizvodu, zastupnici su predvidjeli da budu dopuštene samo oznake održivosti koje se temelje na službenim programima certificiranja ili koje su utvrdile javna tijela.

Borba protiv ranog zastarijevanja proizvoda

Kako bi proizvodi trajali dulje, Parlament želi zabraniti proizvode sa značajkama kojima se ograničava trajanje ili omogućava prijevremeno nefunkcioniranje proizvoda. Osim toga, proizvođači ne bi smjeli ograničiti funkcioniranje proizvoda u slučaju upotrebe potrošnog materijala, rezervnih dijelova i dodataka (primjerice, punjači ili ulošci s tintom za pisače) drugih proizvođača.

Da bi se pomoglo potrošačima da izaberu trajnije proizvode koji se mogu popraviti, potrebno ih je informirati prije kupnje o ograničenjima kod popravka proizvoda. Uz to, zastupnici su predložili novu jamstvenu oznaku kojom se daju informacije ne samo o trajanju zakonskog jamstva, nego i o trajanju mogućeg produljenog jamstva koje nude proizvođači. Time će se istaknuti visokokvalitetni proizvodi te potaknuti proizvođači da se usredotoče na dulje trajanje proizvoda.

Nakon glasanja izvjestiteljica Biljana Borzan izjavila je: "Proizvođači više neće zarađivati od proizvoda koji se pokvare odmah nakon isteka jamstva. Uz to, potrošačima će morati pružiti jasne informacije o mogućnostima i troškovima popravka. Oznake proizvoda pružit će im informacije o tome koji proizvodi imaju duži rok trajanja, a proizvođači trajnijih proizvoda ostvarit će dobit. Stat ćemo na kraj lažnim tvrdnjama o prihvatljivosti za okoliš jer će biti dopuštene samo one koje su utemeljene i certificirane." 

Vijeće EU-a je još 3. svibnja usvojilo pregovaračko stajalište, što znači da pregovori između Parlamenta i država članica o konačnoj verziji direktive mogu uskoro započeti.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Europski parlament
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->