Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.09.2023. 09:29

ChatGPT 

Pisci tuže OpenAI zbog kršenja autorskih prava

Grupa američkih pisaca podnijela je tužbu zbog toga što je OpenAI u obuci umjetne inteligencije nezakonito koristio njihova djela.

Pisci tuže OpenAI zbog kršenja autorskih prava

U sudskoj tužbi podnesenoj prošli petak, američki pisci Michael Chabon, David Henry Hwang, Rachel Louise Snyder i Ayelet Waldman navode da OpenAI ima koristi i profit od "neovlaštenog i nezakonitog korištenja" njihovog sadržaja zaštićenog autorskim pravima.

U tužbi se navodi ChatGPT-ova sposobnost da sažme i analizira sadržaj koji su napisali autori, navodeći da je to "jedino moguće" ako OpenAI obučava svoj GPT veliki jezični model na njihovim djelima. Dodaje se da su ti rezultati zapravo "izvedeni" radovi koji krše njihova autorska prava.

"OpenAI-jeva djela kršenja autorskih prava bila su namjerna", tvrdi se u tužbi. "OpenAI je u svim relevantnim trenucima znao da skupovi podataka koje je koristio za obuku svojih GPT modela sadrže materijale zaštićene autorskim pravima i da su njegovi postupci kršili uvjete korištenja materijala."

Ovo je samo posljednja skupina autora koja je pokrenula pravni postupak protiv OpenAI-ja zbog njegovih podataka o obuci. U srpnju se autorica i komičarka Sarah Silverman pridružila piscima Christopheru Goldenu i Richardu Kadreyu u tužbi optužujući OpenAI i Metu za kršenje autorskih prava. Autori Paul Tremblay i Mona Awad tužili su OpenAI na sličnim osnovama u lipnju.

Ova posljednja tužba traži od suda da zaustavi OpenAI u "nezakonitoj i nepoštenoj poslovnoj praksi" dok autorima dodjeljuje odštetu povezanu s kršenjem autorskih prava.

OpenAI zasad odbija komentirati optužbe.

Vezani sadržaji
Ključne riječi OpenAI ChatGPT
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->