Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.12.2022. 09:05

TikTok 

SAD: Novi prijedlog zakona želi zabraniti TikTok

Senat SAD-a predlaže zabranu TikTok aplikacije zbog potencijalne opasnosti po nacionalnu sigurnost.

SAD: Novi prijedlog zakona želi zabraniti TikTok

Prošli mjesec FBI je izrazio zabrinutost da bi Kina mogla koristiti TikTok aplikaciju kako bi utjecala na korisnike i nadzirala njihovu elektroniku. Nekoliko američkih saveznih država već je zabranilo korištenje aplikacije u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance na službenim vladinim uređajima, a sada senatori pripremaju izglasavanje zakona koji bi je zabranilo za korištenje u čitavom SAD-u.

"Politički napadi na TikTok pokazatelj su zategnutih odnosa između SAD-a i Kine", rekla je Caitlin Chin, suradnica u Centru za strateške i međunarodne studije i dodala kako ne misli da će nacionalna zabrana TikToka uskoro biti vjerojatna, ističući da su zakonodavci sporo ažurirali pravila o privatnosti podataka i moderiranju sadržaja u SAD-u, unatoč široko rasprostranjenom dogovoru da su neke promjene neophodne.

"Zasad se većina zabrinutosti oko TikToka i Kine temelji na potencijalu zlouporabe, a ne na dokazima o tome", dodala je.

Pozivi na zabranu TikToka također su se pojavili u zemljama poput Australije, dok je Tajvan nedavno odlučio zabraniti ga na javnim uređajima, a Indija ga je blokirala 2020.

U SAD-u, TikTok se suočio s učinkovitom zabranom prije dvije godine nakon izvršne uredbe predsjednika Trumpa kojom se zabranjuju nova preuzimanja, ali suci su blokirali tu mjeru i ona nikada nije stupila na snagu.

Godine 2020. Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama, zadužen za reviziju stranog vlasništva u SAD-u, naredio je ByteDanceu da proda TikTok, a pregovori tvrtke s tim tijelom su u tijeku.

Republikanski senator Marco Rubio, jedan od podupiratelja zakona, za koji je rekao da ima potporu barem jednog demokrata, ustvrdio je da je potrebno poduzeti mjere.

"Ovdje se ne radi o kreativnim videima. Radi se o aplikaciji koja svaki dan prikuplja podatke o desecima milijuna američke djece i odraslih", rekao je Rubio.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SAD ban TikTok
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->