Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Uhićen haker koji je krao podatke u letovima zrakoplovom
Članak
Objavljeno: 03.07.2024. 10:56

Australija 

Uhićen haker koji je krao podatke u letovima zrakoplovom

Australska policija je privela hakera koji je kreirao lažnu bežičnu mrežu za krađu podataka tijekom letova.

Uhićen haker koji je krao podatke u letovima zrakoplovom

Australski haker, 42-godišnji Michael Clapsis, tijekom letova u domaćem zračnom prometu, koristio je "Evil Twin" lažnu bežičnu mrežu s pristupnom točkom na koju su se spajali putnici, putem koje im je krao osobne podatke.

Haker je sada uhićen i optužen po 9 točaka optužnice za kibernetički kriminal, a otkriven je tako da su u travnju ove godine piloti i kabinsko osoblje jedne zrakoplovne tvrtke tijekom leta otkrili nepoznati pristupnu točku i odmah prijavili slučaj policijskom uredu za kibernetički kriminal.

Kada je zrakoplov sletio u Perthu, policija je pretresom ručne prtljage otkrila kod Clapsisa prijenosno računalo i mobilni telefon, koje je koristio za stvaranje bežične pristupne točke, kao i softver s kojim je skidao podatke s uređaja putnika koji su se spajali na njegovu Wi-Fi mrežu.

Prijava na lažnu Wi-Fi pristupnu točku je od korisnika zahtijevala da se prijave koristeći svoju e-mail adresu i vjerodajnice za prijavu na društvene mreže, koje su zatim ukradene i pohranjene.

Jedna od optužbi je i neovlašteno ometanje elektroničke komunikacije u zrakoplovu, za koju je predviđena kazna do deset godinazatvora, dok bi za ostale optužbe mogao dobiti od dvije do pet godina zatvora.

Savjet za sve korisnike koji koriste javno dostupne Wi-Fi mreže, uključujući i one u transportnim sredstvima poput autobusa, aviona, vlakova i brodova je da instaliraju i koriste virtualnu privatnu mrežu VPN na svoje uređaje kako bi šifrirali i zaštitili svoje podatke kada koriste internet, i onemoguće dijeljenje datoteka.

Pored toga se preporučuje da ne koristite ništa osjetljive prirode poput internetskog bankarstva dok ste spojeni na takvu javnu mrežu, jer hakeri najčešće postavljaju lažne pristupne točke upravo u blizinu javnih okupljališta poput transportnih sustava, kolodvora, restorana, kafića i gradskih trgova.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hakiranje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->