Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • VIDEO: EU i Japan pokrenuli najveći fuzijski tokamak reaktor
Članak
Objavljeno: 05.12.2023. 17:41

JT-60SA 

VIDEO: EU i Japan pokrenuli najveći fuzijski tokamak reaktor

Iskustva iz ovog reaktora biti će od ključne važnosti za projekt europskog fuzijskog reaktora ITER.

VIDEO: EU i Japan pokrenuli najveći fuzijski tokamak reaktor

EU i Japan svečano su obilježili početak rada najvećeg i najnaprednijeg fuzijskog reaktora tipa tokamak na svijetu,  JT-60SA od 30 tona, koji se nalazi u prefekturi Ibaraki u Japanu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Na inauguracijskoj ceremoniji u Naki, povjerenik EU-a za energiju Kadri Simson i japanski ministar obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije Masahito Moriyama ponovno su potvrdili svoju dugogodišnju suradnju u području fuzijske energije, podržavajući međunarodni napor za razvoj fuzijske energije, uključujući projekt europskog fuzijskog reaktora ITER.

Obje su strane naglasile svoju potporu radu i tehničkim nadogradnjama JT-60SA kako bi se nastavilo proizvoditi revolucionarne istraživačke rezultate, korisne za ITER i za projektiranje i izgradnju fuzijskih reaktora budućnosti.

Iako nadograđeni reaktor još uvijek nije ni blizu praktičnog generatora električne energije, koristit će se za prevladavanje mnogih neriješenih problema kao i za ispitivanje materijala i postupaka koji će biti potrebni za komercijalne reaktore.

Stvaranje prve plazme JT-60SA reaktorom možete vidjeti u ovom videu.

Paralelno sa svojom suradnjom na projektu ITER, EU i Japan zajedno rade na 3 projekta povezana s fuzijom u okviru "Sporazuma o širem pristupu". Projekti, svi smješteni u Japanu, imaju za cilj nadopuniti ITER i ubrzati razvoj fuzijske energije.

Rad uključuje konstrukciju fuzijskog uređaja JT-60SA, istraživanje dobro prilagođenih materijala za upotrebu u budućim fuzijskim reaktorima (IFMIF/EVEDA) i postavljanje visokoučinkovitih računalnih resursa za podršku istraživačkim radovima za ITER.

Sporazum o širem pristupu potpisan je 2007., a druga faza aktivnosti pokrenuta je 2020. Studija  o prednostima aktivnosti šireg pristupa prema trenutnom sporazumu i očekivanim koristima od kontinuiranog sudjelovanja objavljena je u svibnju 2021.

Vezani sadržaji
Ključne riječi JT-60SA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->