Nalazite se
  • Pop Tech
  • Google predstavio AI robote za inspekciju usjeva
Članak
Objavljeno: 15.10.2020. 10:55

Robotička agrikultura 

Google predstavio AI robote za inspekciju usjeva

Robotski buggyi se kroz redove voze na prilagodivim uspravnim stupovima kako bi mogli pregledavati usjeve bez da ih oštećuju.

Google predstavio AI robote za inspekciju usjeva

Googleova ili Alphabetova istraživačka grupa X - The Moonshot Factory, predstavila je prve prototipe robota koji se razvijaju u okviru projekta, odnosno novoosnovane tvrtke pod nazivom Mineral. Roboti se razvijaju specijalno za autonomni nadzor usjeva na poljoprivrednim zemljištima, kako bi poljoprivrednicima pomogli u uzgoju različitih kultura.

Mineral 3

Roboti su opremljeni brojnim senzorima, kamerama različitih valnih dužina svjetlosti i umjetnom inteligencijom, pa prema riječima Googlea, "dok poljoprivrednici mogu imati informacije o sadržaju tla ili vremenu, robot je dizajniran da vidi kako biljke zapravo rastu i reagiraju na svoj okoliš".

Mineral

Mada su roboti tek sada predstavljeni, Mineral kaže da su prototipi tijekom proteklih nekoliko godina vozili na poljima jagoda u Kaliforniji i poljima soje u Illinoisu, prikupljajući slike u visokoj kvaliteti za svaku biljku te brojeći i klasificirajući svaku bobicu i svako zrno uroda.

Pored doslovnog brojanja zrnja, buggy može bilježiti i podatke poput visine biljke, površine lišća i veličine ploda, a svi ti podaci su uključeni u sustav strojnog učenja kako bi se pokušalo uočiti obrasce i dobiti uvide korisne poljoprivrednicima. Roboti se kreću na električni pogon, a baterije se mogu napajati putem sunčevih ploča. 

Mineral 2

Nadalje, roboti su utrenirani da uočavaju i broje razne nametnike, bube, puževe, a AI prema tome može preporučiti mjere zaštite poput ograđivanja ili korištenja sredstava za tretiranje poljoprivrednih površina.

Mineral navodi da već surađuje s poljoprivrednim farmama u Argentini, Kanadi, Južnoj Africi i SAD-u, no zasad još nije poznato kada bi se roboti mogli lansirati na tržište kao komercijalni proizvod. Možda bi mogli poslati kojeg u Slavoniju.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->