Nalazite se
  • Pop Tech
  • Hiperzvučni motor mijenja oblik u letu
Članak
Objavljeno: 11.09.2023. 14:29

UCF 

Hiperzvučni motor mijenja oblik u letu

Znanstvenici razvijaju Hiperzvučni motor za zrakoplove koji tijekom leta mijenja svoj oblik i drastično povećava performanse.

Hiperzvučni motor mijenja oblik u letu

Hiperzvučna propulzija teoretski bi nam mogla omogućiti putovanja zrakoplovima brzinama od 6 do 17 Macha te može naći primjenu i u svemirskim putovanjima.

Projekt Mornaričkog istraživačkog laboratorija Sjedinjenih Država, vrijedan 450.000 dolara, dobilo Sveučilište središnje Floride UCF, za razvoj hiperzvučnog motora koji može oblikovati ili transformirati svoju konfiguraciju tijekom leta kako bi optimizirao performanse.

Ahmed-Karem-300x192

"Većina hiperzvučnih motora je strukturno fiksirana zbog izazovnog okruženja leta", kaže glavni istraživač projekta Kareem Ahmed, profesor na UCF-ovom Odjelu za strojarstvo i zrakoplovno inženjerstvo . "Naše istraživanje će pokazati dobitke performansi od prilagodljive konfiguracije motora koja bi sama optimizirala svoje površine kako bi maksimizirala snagu performansi, potisak i putnu udaljenost, što je prvo istraživanje takve vrste za hiperzvučnene motore."

Ovaj novi istraživački projekt temelji se na Ahmedovom radu na "scramjetu", ili nadzvučnim ramjet motorima s izgaranjem. Ključna značajka Scramjet motora je njegova sposobnost izgaranja zraka pri nadzvučnim brzinama bez usporavanja na podzvučne brzine, kao što se radi u tradicionalnim mlaznim motorima.

Ahmed i njegov istraživački tim razvili su aerotermodinamički model (aerotermodinamika analizira međudjelovanje plinova pri velikim brzinama i povišenim temperaturama) za hiperzvučni, morfirajući scramjet motor i trenutno su u fazi eksperimentalnog testiranja za procjenu performansi. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->