Nalazite se
  • Pop Tech
  • Kamuflažna mreža blokira radare a propušta GPS i radio
Članak
Objavljeno: 12.09.2023. 09:09

Saab Barracuda 

Kamuflažna mreža blokira radare a propušta GPS i radio

Nova mreža čuva vojnike od radara dok istovremeno omogućuje radio komunikaciju i GPS signale.

Kamuflažna mreža blokira radare a propušta GPS i radio

Jedan veliki nedostatak multispektralnih kamuflažnih sustava je u tome što neutraliziraju ne samo neprijateljske radarske valove, već i korisne radio i GPS signale.

Zemaljski, zračni i satelitski radarski sustavi predstavljaju veliku prijetnju oružanim snagama. Identificirajući objekte koji reflektiraju radar, kao što su tenkovi, kamioni i zrakoplovi, oni lišavaju trupe zaklona i elementa iznenađenja.

Napredna kamuflažna rješenja poput Saabovih ULCAS statičkih mreža mogu neutralizirati ovu prijetnju zahvaljujući materijalima koji prigušuju ili slabe radarske impulse. Ali do sada je postojao jedan jasan nedostatak, materijali za prigušivanje radara u multispektralnim mrežama ne samo da neutraliziraju radarske valove, već i radio valove koji se koriste za glasovnu komunikaciju i GPS.

Sada će inovacija Saabove poslovne jedinice Barracuda radikalno promijeniti situaciju. Poznato kao Frequency Selective Surface system ili FSS, rješenje omogućuje korisnicima posebno proizvedenih ULCAS mreža da u potpunosti koriste radio i GPS sustave, a da pritom ostanu potpuno skriveni, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

"Rezultat ovog rada je kamuflažni sustav gdje je materijal za prigušivanje radara raspoređen u rešetkastom uzorku. Veličina i oblik uzorka apsorbira visokofrekventne radarske valove, ali omogućuje lak prolaz radiovalovima", objašnjava SAAB u svojem medijskom priopćenju.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Saab Barracuda
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->