Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: AI dron sam izvodi samoubilačke napade
Članak
Objavljeno: 21.11.2022. 16:39

Lanius 

VIDEO: AI dron sam izvodi samoubilačke napade

Novi izraelski ratni mini dron koristi umjetnu inteligenciju za prepoznavanje i uništavanje zadanih meta.

VIDEO: AI dron sam izvodi samoubilačke napade

Izraelska tvrtka Elbit Systems razvila je novi borbeni quadcopter dron po nazivu Lanius, koji koristi ugrađeni AI za izviđanje, mapiranje i targetiranje meta koje potom može uništiti u "kamikaze" napadu.

Sustav izraelske tvrtke sastoji se od "matičnog broda", odnosno većeg drona koji može nositi tri mala Lanius drona i lansirati ih kada se za to ukaže potreba. Mali dronovi su težine od 1,25 kg, što može uključivati i eksplozivnu napravu težine od 150 grama, a lete na pogon litijske baterije koja im omogućuje let do 7 minuta.

Matični dron s 3 Lanius drona

Povrh jednostavne šasije trkaćeg drona od ugljičnih vlakana, Lanius je opremljen brojnim senzorima i kamerama, kao i Nvidia Jetson AI sustavom, dizajniranim posebno za brzu interpretaciju streamova podataka uz nisku potrošnju energije. Povezuje se s Elbitovim Legion-X softverom za upravljanje autonomnim borbenim rojevima za misije s više dronova.

Sam ili u grupi, Lanius je dizajniran da uđe u područje i počne ga autonomno mapirati koristeći svoje AI mogućnosti i sustave za izbjegavanje sudara. Otkrit će i označiti zanimljiva mjesta, kao i stvari poput vrata i prozora, bilo da su zatvoreni ili otvoreni, te će ulaziti u zgrade i pretraživati ​​ih sa ili bez pomoći ljudskog pilota, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Osmišljen je da otkrije ljude i pokuša ih klasificirati kao prijateljske ili neprijateljske, borce ili neborce, naoružane ili nenaoružane. Kada se otkrije oružana prijetnja, on nudi svom ljudskom operateru mogućnost da uništi metu koristeći bilo koje oružje koje se nalazi u njemu. To znači da prije egzekucije zadnju odluku i dalje donosi čovjek, mada vjerujemo da se u borbenim djelovanjima ta opcija može isključiti kako bi dronovi sami pronalazili i ubijali neprijatelje.

Uostalom, iz rata u Ukrajini se najbolje vidi da napadi dronovima nažalost baš i nisu previše kontrolirani od strane ljudi. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Lanius Elbit Systems
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->