Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.01.2023. 09:43

Roscosmos 

Rusi šalju spasilačku kapsulu po svoje kozmonaute

Rusija će na ISS poslati kapsulu bez posade koja će zamijeniti oštećeni Soyuz i vratiti kozmonaute na Zemlju.

Rusi šalju spasilačku kapsulu po svoje kozmonaute

Nakon što je sredinom prošlog mjeseca došlo do curenja rashladne tekućine iz Soyuz letjelice koja je spojena na ISS, astronauti i inženjeri NASA-e i Roscosmosa su nastojali ustanoviti razmjere kvara kako bi bili sigurni da je kapsula sigurna za povratak posade na Zemlju.

Ispitivanja su otkrila da je došlo do udara mikrometeorita kapsulu, koji je probio hladnjak, nakon čega je rashladna tekućina iscurila u svemir. Obzirom da Roscosmos procjenjuje da bi se zbog nedostatka rashladne tekućine temperatura u letjelici pri ulasku atmosferu mogla previše podići da bi bila sigurna za kozmonaute, odlučeno je da se neće koristiti za njihov povratak, već će umjesto nje na ISS stići zamjenski Soyuz bez posade koji će se automatski spojiti na postaju i potom vratiti kozmonaute Dmitrija Petelina i Sergeja Prokopjeva te američkog astronauta Franka Rubija.

U slučaju da bude problema sa zamjenskom letjelicom, posada ISS-a nastavlja s pripremom oštećenog Soyuza za povratak na Zemlju s posadom u slučaju hitnosti. SpaceX ujedno razmatra rezervni plan po kojem bi se astronauti vratili na Zemlju Dragon letjelicom.

Ukoliko se zamjenska letjelica uspješno spoji na ISS i vrati posadu na Zemlju, Rusi namjeravaju oštećeni Soyuz vratiti na naš matični planet bez posade. 

Zanimljivo je što su nakon zahlađenja odnosa zbog ruske invazije na Ukrajinu i nekoliko žestokih verbalnih obračuna čelnika Roscosmosa i NASA-e, svemirske agencije sada prisiljene ponovno surađivati i može se reći da je ovaj incident doveo do prisilne pomirbe. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Soyuz Roscosmos
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->