Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.10.2021. 12:56

LEONARDO 

VIDEO: Dvonožni hibridni robot leti i skejta

Novi Caltechov dvonožni robot u stanju je hodati, skakati, letjeti pa čak i voziti skateboard.

VIDEO: Dvonožni hibridni robot leti i skejta

Da roboti postaju sve agilniji i svestraniji, najbolje svjedoči novi dvonožni robot Sveučilišta Caltech pod nazivom LEONARDO (LEgs ONboARD drOne), koji nije specijaliziran za samo jednu vrstu kretanja, već se uspješno snalazi u više vještina, koje uključuju hodanje na dvije noge, letenje, skakanje, vožnju skateboarda, pa čak i balansiranje na žici.

U stojećem stavu robot je visok 0,8 m i dok hoda na svojim vretenastim nogama djeluje, kako kažu, poput pileta na visokim potpeticama, s čime će se svatko složiti kada pogledate ovaj video.

Njegove vještine balansiranja omogućuju četiri propelera poput onih na dronovima koji su smješteni na njegovim ramenima, koji mu osim korekcije stava omogućuju i da poleti kako bi prešao neravni teren, stepenice ili druge prepreke, 

"Inspiraciju smo crpili iz prirode", kaže Soon-Jo Chung, jedan od vodećih autora studije. "Razmislite o načinu na koji ptice mogu lepršati i skakati po telefonskim žicama u kombinaciji hodanja i letenja".

LEONARDO skateboard

Takva mješavina načina kretanja omogućuju da LEONARDO ima bolju ravnotežu u odnosu na druge dvonožne robote zahvaljujući propelerima-potisnicima, dok noge preuzimaju pritisak s potisnika podupirući većinu njegove težine.

Znanstvenici kažu da će LEONARDO postati još okretniji, a buduće inačice će imati čvršće noge, snažnije potisnike i pametnije algoritme koji će mu pomoći u učinkovitijoj navigaciji, hodanju i letenju.

Čitavu studiju objavljenu u časopisu Science Robotics možete pronaći na ovoj poveznici.

Mada LEONARDO u ovom trenutku izgleda bezazleno, ako ga zamislimo u visini od jedno 2-3 metra, opremljenog automatom, plamenobacačem i lanserom raketa, vidjet ćemo u njemu veliki potencijal za ultimativnog terminatora kojem nigdje nećemo moći pobjeći.  Vezani sadržaji
Ključne riječi Leonardo Caltech Soon-Jo Chung robot
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->