Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.01.2023. 14:08

University of Hong Kong 

VIDEO: Robot od tekućeg metala u stilu Terminatora

Robot izrađen od galija uspješno se provukao kroz zatvorske rešetke poput T-1000 iz Terminatora 2.

VIDEO: Robot od tekućeg metala u stilu Terminatora

Dok su tradicionalni roboti tvrdog i krutog tijela, "meki" roboti imaju suprotan problem. Fleksibilni su, ali slabašni, a pokrete im je teško kontrolirati. "Dajući robotima mogućnost prebacivanja između tekućeg i čvrstog stanja, to im daje više funkcionalnosti", kaže Chengfeng Pan, inženjer na Kineskom sveučilištu u Hong Kongu, čiji tim je stvorio novi materijal za pomicanje faze nazvan "magnetoaktivni fazni prijelazni stroj čvrsto-tekuće", koji funkcionira ugrađivanjem magnetskih čestica u galij, metal s vrlo niskim talištem od samo 29,8 °C.

Magnetske čestice ovdje imaju dvije uloge. Jedna je da čine materijal osjetljivim na izmjenično magnetsko polje, tako da možete, putem indukcije, zagrijati materijal i izazvati promjenu faze. Ali magnetske čestice također daju robotima mobilnost i mogućnost kretanja kao odgovor na magnetsko polje.

To je u suprotnosti s postojećim faznim pomakom materijala koji se oslanjaju na električne struje ili druge vanjske izvore topline kako bi potaknuli transformaciju iz krutog u tekuće stanje. Novi materijal također se može pohvaliti izuzetno fluidnom tekućom fazom u usporedbi s drugim materijalima koji mijenjaju fazu, čije su tekuće faze znatno viskoznije.

Prije istraživanja potencijalnih primjena, tim je testirao pokretljivost i čvrstoću materijala u različitim kontekstima. Uz pomoć magnetskog polja, roboti su preskakali opkope, penjali se po zidovima i čak se raspolovili kako bi zajednički pomicali druge objekte prije nego što su se ponovno spojili.

U jednom primjeru, robot u obliku osobe pretvara se u tekućinu kako bi iscurio kroz rešetku nakon čega se izvlači i preoblikuje natrag u svoj izvorni oblik, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici trenutno nemaju namjeru rekreirati T-1000 robota iz Terminatora, već će njihov budući rad dodatno istražiti kako bi se ti roboti mogli koristiti u biomedicinskom kontekstu.

"Ono što pokazujemo samo su jednokratne demonstracije, dokazi koncepta, ali bit će potrebno mnogo više studija da bismo istražili kako bi se ovo zapravo moglo koristiti za isporuku lijekova ili za uklanjanje stranih tijela iz ljudskog organizma", navode istraživači.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->