Nalazite se
  • Zdravlje
  • Nova muška kontracepcijska pilula djeluje za 30 minuta
Članak
Objavljeno: 15.02.2023. 10:12

Weill Cornell Medicine 

Nova muška kontracepcijska pilula djeluje za 30 minuta

Nove muške kontracepcijske pilule vrlo su učinkovite u kratkom roku i to samo privremeno.

Nova muška kontracepcijska pilula djeluje za 30 minuta

Muški ekvivalent "antibebi pilule" razvija se već desetljećima, no dosadašnji pokušaji izrade takvih kontracepcijskih tableta za muškarce nisu se pokazali previše uspješnima. Osim što su muške tablete najčešće bile neučinkovite, donosile su previše nuspojava, trebalo im je puno vremena da profunkcioniraju i još više da im učinak prestane.

Novi lijek koji su razvili znanstvenici s medicinskog fakulteta Weill Cornell Medicine, čini se da rješava sve te probleme. Djeluje ciljano na protein koji se zove topljiva adenilil ciklaza (sAC), koji je vitalan za funkciju spermija, što ga čini inhibitorom sAC-a. Prethodne studije su otkrile da su miševi i muškarci kojima je prirodno nedostajao gen za sAC bili neplodni, ali inače zdravi, pa je tim krenuo istraživati ​​djeluje li njegovo blokiranje kao kontracepcijsko sredstvo.

U testovima su znanstvenici dali mužjacima miševa jednu dozu inhibitora sAC nazvanog TDI-11861 i pustili ih da se slobodno pare sa ženkama. Ni nakon 52 pokušaja parenja niti jedna ženka miša nije ostala trudna, dok je nasuprot tome, kontrolna skupina oplodila oko trećinu ženki.

U ovom videu možete vidjeti pokretljivost ljudskog spermija. S lijeve strane kontrolni spermij bez sAC inhibitora je normalno pokretan, dok je s desne nepokretan, zahvaljujući primjeni eksperimentalnog kandidata za mušku kontracepciju.

Ono što je važno, lijek je djelovao brzo nakon uzimanja, inhibirajući spermu miševa u roku od 30 do 60 minuta, te je ostao 100% učinkovit do dva i pol sata. Do oznake od tri sata, neki su spermatozoidi počeli vraćati svoju pokretljivost, a nakon 24 sata miševi su se vratili u punu plodnost.

Tim nije otkrio nikakve negativne učinke nakon što je miševima davao ove lijekove neprekidno šest tjedana.

Ako sve ovo potvrde klinička ispitivanja na ljudima, muškarci bi napokon mogli dobiti antibebi pilulu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->