Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.05.2023. 13:55

Okrugli stol 

Zaštita intelektualnog vlasništva u industriji video igara

Na okruglom stolu u Zagrebu moglo se saznati da je gotovo svaki segment video igara na neki način zaštićen pravima intelektualnog vlasništva.

Zaštita intelektualnog vlasništva u industriji video igara

17. svibnja 2023. u auli Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli stol pod nazivom „Intelektualno vlasništvo u gaming industriji“. 

 Upravo o zaštiti intelektualnog vlasništva u segmentu proizvodnje računalnih igara i tome kako se hrvatska gaming industrija kao jedna od najbrže rastućih uklapa u zakonske okvire zaštite autorskih prava govorilo se na ovom okruglom stolu, čiji su sudionici bili Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture i medija, Davor Švaić, dekan Akademije dramskih umjetnosti, Mirko Sužnjević, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Aleksandar Gavrilović, Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara/Gamechuck, Stevica Kuharski, Fil Rouge Capital, Andrej Kovačević, Exordium Games, Nenad Marčec, glavni direktor HDS/ZAMP i Romana Matanovac Vučković, voditeljica studija Intelektualno vlasništvo.

Državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl je naglasio da je cilj Ministarstva financirati igre poput poput Baltazara, Vučedola, igre koja je temeljena na bajkama Ivane Brlić Mažuranić i dodao da je želja ministarstva pokušati i u gaming industriji, poput već ustaljene prakse u filmskoj industriji, ostvariti povrat sredstava u sustav kako bi se financiralo jačanje manjih firmi.

2 Okrugli stol Intelektualno vlasništvo u gaming industriji

Prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, voditeljica studija Intelektualno vlasništvo govorila je o važnosti zaštite intelektualnog vlasništva i o naporima koje Sveučilište u Zagrebu ulaže kako bi studentima ali i široj javnosti približila i pojasnila taj pojam.

 „U sklopu kampanje Sveučilišta u Zagrebu koja ima za cilj podizanja svijesti javnosti o intelektualnom vlasništvu organizirali smo i ovaj okrugli stol kojim želimo naglasiti važnost zaštite kreativnosti u industriji računalnih igara. Naime, gotovo svaki segment video igara na neki način je zaštićen pravima intelektualnog vlasništava – od autorskog prava preko žigova i industrijskog dizajna do patenata i poslovnih tajni. Upravo zato promoviramo i naš poslijediplomski interdisciplinarni specijalistički studij Intelektualno vlasništvo koji će iznjedriti treću generaciju stručnjaka za različite industrije pa i gaming industriju“. – kazala je profesorica Matanovac Vučković.

Video s okruglog stola možete pogledati na Facebook stranici Sveučilišta u Zagrebu: https://www.facebook.com/UniZg/videos/206148138916368

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->