Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.03.2023. 16:10

Europska unija 

EU na korak bliže zabrani ugrađenih kvarova

Inicijativa Biljane Borzan približila se ugradnji u zakon koji će biti obvezujući za sve proizvođače koji posluju na području EU.

EU na korak bliže zabrani ugrađenih kvarova

Odbor za zaštitu potrošača i unutarnje tržište Europskog parlamenta izglasao je zabranu ugrađenih kvarova i programiranog zastarijevanje proizvoda, piše portal IT Biz Crunch.

Dio je to nove Direktive Europske unije o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, čija je glavna autorica bila hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

"Ovime privodim kraju borbu za zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova koju sam započela još 2014. godine. Zakonom ćemo osigurati dulje trajanje uređaja, bolju mogućnost popravaka i servisa te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove. Također, zabranjeno je ugrađivanje komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaje dobra za koje je dokazano da ima ugrađeni kvar, poput kontrolera za Nintendo Switch", istaknula je Borzan.

Cilj zakona je, između ostalog, smanjiti pretjerano bacanje potrošačkih dobara i trošenje resursa, odnosno omogućiti potrošačima odabir održivijih opcija pri kupnji i neće biti moguće prodavati uređaje koji se ne mogu popraviti, bez da se o toj činjenici informira kupca.

Prijedlog zakona je usvojen s 39 glasova "za" te jednim "protiv" i jednim "suzdržanim". Nova pravila moraju biti potvrđena glasanjem Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u travnju.

Koliko god nam ovo djelovalo odlično, čak i ako zakon bude izglasan, pitanje je kako će se proizvođačima dokazivati namjerna ugradnja kvarova i tko će i kako razlučivati proizvode koji se mogu popravljati od onih koji se ne mogu. Bojimo se da bi zakon mogao biti samo slovo na papiru ako se precizno ne definiraju metode provedbe.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->