Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Univerzalni punjač postaje obaveza u EU za 2 godine
Članak
Objavljeno: 05.10.2022. 10:55

Direktiva 

Univerzalni punjač postaje obaveza u EU za 2 godine

Standard za mobilne uređaje bit će USB-C, a kupci će moći birati žele li uz novi uređaj kupiti i novi punjač.

Univerzalni punjač postaje obaveza u EU za 2 godine

Od kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Europskoj uniji morat će biti opremljeni USB-C utorom za punjenje, a tom će obvezom od proljeća 2026. biti obuhvaćena i prijenosna računala. Nova Direktiva, usvojena u utorak na plenarnoj sjednici s 602 glasova za, 13 protiv i 8 suzdržanih, dio je šireg nastojanja EU-a da smanji količinu elektroničkog otpada i omogući potrošačima da kupuju održivije elektroničke uređaje.

Zahvaljujući novim pravilima potrošači više neće trebati novi punjač za svaki novi uređaj, jer će moći upotrebljavati jedan univerzalni punjač za širok spektar malih i srednjih elektroničkih uređaja.

Bez obzira na to tko ih proizvodi, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i fotoaparati, bežične slušalice, prijenosne konzole za videoigre, prijenosni zvučnici, čitači e-knjiga, bežične tipkovnice i računalni miševi, prijenosni uređaji za navigaciju i prijenosna računala koji se pune s pomoću kabla te rade uz napajanje od najviše 100 vata morat će biti opremljeni USB-C utorom.

Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje morat će imati istu brzinu punjenja, što će korisnicima omogućiti da svoje uređaje pune istom brzinom sa svakim kompatibilnim punjačem.

Kako bežično punjenje postaje sve raširenije, najkasnije krajem 2024. Europska komisija morat će uskladiti zahtjeve za interoperabilnost kako bi se izbjegao negativan utjecaj na potrošače i okoliš. Time će se ukinuti efekt ovisnosti o odabranoj tehnologiji, odnosno ovisnost potrošača o jednom proizvođaču.

Namjenske oznake s informacijama o značajkama punjenja novih uređaja omogućit će potrošačima da utvrde jesu li ti uređaji kompatibilni s punjačima koje već posjeduju. Tako će moći donijeti informiranu odluku o tome trebaju li uz novi proizvod kupiti i novi punjač.

Te nove obveze rezultirat će raširenijom upotrebom postojećih punjača i omogućiti potrošačima da izbjegavanjem kupnje nepotrebnih punjača uštede do 250 milijuna eura godišnje. Treba naglasiti i da se u EU-u svake godine baci otprilike 11.000 tona starih i neupotrebljavanih punjača.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->