Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: AI modul za uzgoj crva za zdravija jaja
Članak
Objavljeno: 21.10.2020. 11:05

Better Origin X1 

VIDEO: AI modul za uzgoj crva za zdravija jaja

Ideja bivših studenata Cambridgea je koristiti otpad od usjeva za uzgoj crva koji će se koristiti u prehrani peradi.

VIDEO: AI modul za uzgoj crva za zdravija jaja

Bivši studenti CambridgeaCharles i Jo Mear, pokrenuli su tehnološki startup Better Origin za uzgoj ličinki, a njihov prvi proizvod je automatizirani modul za uzgoj smješten u kontejner koji se može transportirati na farme pilića, nesilica i peradi općenito.

Ideja mladih inovatora je u nastojanju da se za uzgoj peradi čim više smanji korištenje smjese koja najviše sadrži soju i poveća udio ličinki insekata koje su prirodni i zdravi izvor proteina. Insekti su najčešća hrana ptica u prirodi, no većina kokoši na farmama ih tijekom svojeg života nikada ne vidi, jer se hrane smjesama temeljenim na brašnu i soji.   

Charles i Jo se vode idejom da uzgoj crva, odnosno ličinki insekata u prehrani kokoši nesilica zahtijeva manje prostora, smanjuje potrebe za sojom, stvara manje emisije stakleničkih plinova i donosi isplativost farmerima, a takva prehrana je bogata proteinima i esencijalnim mikronutrijentima, pa krajnji konzumenti dobivaju i zdraviju i prirodniju hranu na stol.

Ta ideja se ne temelji na fikciji, jer je i UN-ova Organizacija za hranu i agrikulturu objavila da insekti sadrže važne nutrijente, posebice proteine, koji mogu zamijeniti između 25% pa sve do 100% prehrane kokoši koja se temelji na soji.

Prvi modul pod nazivom Better Origin X1, Mearovi su postavili na farmu u Cambridgeshireu, gdje uzgajaju 28.000 kokoši nesilica i njihovim jajima opskrbljuju poznate trgovačke lance Sainsbury’s, Asdu i Tesco.

U kontejner svakih nekoliko dana stižu jajašca insekata, a za uzgoj ličinki se koristi automatski setup koji prati njihov rast korištenjem termalnih kamera i AI-a. Sve što Charles i Jo trebaju raditi je osigurati energiju modulu za uzgoj i otpadne sirovine koje se koriste za uzgoj, a inače bi završile kao otpad u prirodi. Ličinke postižu 5000 puta povećanje svoje mase kroz samo nekoliko tjedana, a čitavo to vrijeme se hrane otpadom od usjeva, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga, Mearovi su otkrili da takva vrsta prehrane dobro djeluje i na imunološki sustav kokoši, pa na svojoj farmi u proteklih godinu dana nisu koristili nikakve antibiotike.

U prvoj fazi ovakvog uzgoja namjeravaju zamijeniti 5% hrane temeljene na soji ličinkama i već su izračunali da će im to povećati prihode za oko jedne britanske funte po kokoši godišnje. 

Idući mjesec Better Origin će X1 modul instalirati na drugoj farmi u Walesu, a potom će organizirati veliku kampanju kako bi uvjerili farmere u Velikoj Britaniji, ali i globalno, da prehrana peradi može biti puno kvalitetnija i isplativija uz njihovu održivu tehnologiju, kao i da je korištenje i održavanje X1 modula vrlo jednostavno. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->