Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.05.2019. 11:07

Hakiranje 

Opasan bug u WhatsAppu za Android i iPhone

Ranjivost omogućuje hakerima instaliranje izraelskog spywarea na Android i iOS telefone.

Opasan bug u WhatsAppu za Android i iPhone

Čelnici popularne aplikacije za chat i poruke WhatsApp koja se nalazi u vlasništvu Facebooka, priznali su u razgovoru za Financial Times da su otkrili sigurnosnu rupu koja je omogućivala hakerima instaliranje spywarea na Android i iPhone telefone korištenjem običnog WhatsApp poziva. Bug omogućuje da se maliciozni kod izvršava na napadnutim uređajima čak i ako ne odgovorite na poziv. Obzirom da su propušteni pozivi najčešće uklonjeni iz povijesti pozivanja, korisnici koji ih nisu odmah primijetili mogu biti zaraženi malwareom bez da imaju ikakvog pojma o tome.

Maliciozni kod je povezan s izraelskom tvrtkom NSO Group čiji se "cyber alati" obično prodaju vladama širom svijeta za razne potrebe. Između ostaloga maliciozni kod se može koristiti za izvlačenje podataka iz zaključanih uređaja koji se istražuju u kriminalističkim istragama i špijuniranju građana, posebice aktivista koji se ne slažu sa službenim politikama.

WhatsApp kaže da je već riješio bug, pa se korisnicima preporuča da nadograde aplikaciju na najnoviju inačicu čim prije, a izvještaj o ovome predao je američkom ministarstvu pravosuđa te je o incidentu obavijestio i brojne organizacije za ljudska prava.

Obzirom da je NSO Group povezan s izraelskom vladom, organizacija Amnesty International želi pred sud dovesti Ministarstvo obrane Izraela zbog ograničavanja ljudskih prava dopuštanjem tvrtki da izvozi ovakve "proizvode".

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam