Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2023. 15:43

TTSS 

Solarni toranj stvara energiju danju i noću

Istraživači su razvili sustav solarnog tornja za generiranje čiste energije 24 sata dnevno.

Solarni toranj stvara energiju danju i noću

Istraživači s Jordanskog sveučilišta tehnologije i znanosti u suradnji s kolegama na Sveučilištu u Kataru, dizajnirali su solarni toranj s dvostrukim djelovanjem uzlaznog/silaznog strujanja (twin technology solar system - TTSS) koji može stvarati čistu energiju danju i noću u suhim pustinjskim područjima.

TTSS funkcionira tako da zagrijava zrak na razini tla, a zatim koristi činjenicu da se vrući zrak diže u lijevak koji zrak diže u visoki toranj s turbinama u njemu. Zrak se grije pod velikim krovom koji prekriva ogromno područje za prikupljanje, a napravljen je od  poput staklenika dizajniranog da uhvati što više topline.

S druge strane, toranj za hlađenje tjera zrak prema dolje kako bi pokrenuo drugu turbinu. U ovom dizajnu, to se postiže raspršivanjem fine vodene maglice u okolni zrak na vrhu tornja, čineći ga hladnijim i težim i šaljući ga prema dolje.

Dizajn TTSS-a postavlja uzlazni toranj u sredinu i okružuje ga s 10 silaznih tornjeva koji se protežu izvana, tako da može raditi i u uzlaznom i u donjem načinu rada istovremeno.

Istraživački tim  je modelirao koncept TTSS tornja visokog oko 200 m i promjera 13,6 m, s kolektorom promjera 250 m ispod njega.

Promjer unutarnjeg rashladnog tornja je 10 m, ostavljajući prazninu od 1,8 m okolo. Ovaj jaz je podijeljen u 10 odvojenih tornjeva za silaznu struju, sa sustavima za raspršivanje vode na vrhu i turbinama na dnu. Za koncept je odabrana lokacija u blizini grada Rijada, jer su vruća, suha pustinjska područja idealna za ovakav dizajn.

sc2

U simulacijskom testiranju korištenjem lokalnih vremenskih podataka, tim je procijenio da bi takav sustav generirao ukupno oko 753 megavat-sati energije godišnje, s vanjskim silaznim tornjevima koji rade non-stop kako bi isporučili oko 400 MWh, a uzlazni toranj radeći učinkovitije pod vrelim suncem doprinoseći oko 350 MWh.

Ove su brojke, prema istraživačkom timu, bile 2,14 puta veće od sličnih dizajna samo uzlaznog strujanja.

Hoće li se i kada napraviti pravi toranj zasad je teško reći jer bi troškovi gradnje bili ogromni, a znanstvenici još nisu izradili ni studiju isplativosti u kojoj bi se moglo vidjeti koliko su troškovi u odnosu na količine dobivene energije, no već i ovo djeluje zanimljivo jer predstavlja još jedan originalni način dobivanja čiste energije iz obnovljivih izvora.

Čitav znanstveni rad objavljen u časopisu Science Direct možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->