Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • U Švedskoj otkriveni najveći depoziti rijetkih metala
Članak
Objavljeno: 13.01.2023. 10:53

LKAB 

U Švedskoj otkriveni najveći depoziti rijetkih metala

Švedska državna tvrtka LKAB otkrila je najveće depozite ikada otkrivene u Europi s više milijuna tona rijetkih metala.

U Švedskoj otkriveni najveći depoziti rijetkih metala

Švedska tvrtka LKAB koja se nalazi u državnom vlasništvu, objavila je rezultate istraživanja koja ukazuju da se u blizini rudnika Kiruna u Laplandu nalaze najveći europski depoziti rijetkih metala ikada otkriveni.  

Područje koje je nazvano depozit Per Geijer, sadrži rijetke metale kojih u Europi nema uopće, pa su se do sada dobivali najviše iz Kine (61%) i SAD-a (15%).

Na svijetu postoji 17 rijetkih elemenata, cijenjenih zbog svojih izvanrednih magnetskih i provodljivih kvaliteta, a najvažniji je trenutno neodimij, koji je legiran s borom i željezom kako bi se formirali najjači trajni magneti na svijetu. Ovi magneti su u velikoj potražnji kako se svijet udaljava od fosilnih goriva te se intenzivno koriste u elektromotorima.

b53de8d735dd2d4e_org

Neodimij i druge rijetke rude neophodne su za niz tehnoloških proizvoda, uključujući pametne telefone, solarne ploče, vjetroturbine i monitore. Svaka baterija u električnim automobilima koristi oko kilogram rijetkih elemenata, a svaka vjetroturbina oko 600 kg.

Kao što je bilo slučaj s litijem, predviđa se da će potražnja za ovim elementima znatno porasti u nadolazećim desetljećima, što je do sada postavljalo Kinu u dominantnu ulogu na tržištu.

Nalazište s više od milijun tona najveće je u europskoj povijesti i LKAB se nada da će ga početi iskorištavati što je prije moguće.

b114bd0ff8fc5cb6_org

"Ovo je dobra vijest, ne samo za LKAB, regiju i Šveđane, već i za Europu i klimu," kaže Jan Moström, predsjednik i izvršni direktor Grupe LKAB. "Ovo je najveće poznato nalazište rijetkih elemenata u našem dijelu svijeta i moglo bi postati značajan temelj za proizvodnju kritičnih sirovina koje su apsolutno ključne za omogućavanje zelene tranzicije".

Vezani sadržaji
Ključne riječi LKAB neodimij
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->