Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.04.2021. 11:34

Svemirska postaja 

Rusija napušta ISS i gradi vlastitu postaju

Rusija je objavila planove po kojima će do 2025. godine u orbitu Zemlje lansirati svoju postaju s hotelom za svemirske turiste.

Rusija napušta ISS i gradi vlastitu postaju

U trenutku kada sve više rastu tenzije između Rusije i SAD-a zbog opozicijskog lidera Navaljnog koji se nalazi u ruskom zatvoru (navodno u nehumanim uvjetima) i situacije s Ukrajinom, Rusi najavljuju napuštanje ISS-a zbog, kako kažu, "dotrajalosti" međunarodne svemirske postaje koja je odavno prošla svoj rok trajanja i predstavlja opasnost po život njihovih astronauta.

Kremlj stoga najavljuje gradnju vlastite svemirske orbitalne postaje koja bi se u svemiru trebala naći do 2025. godine, a osim znanstvene uloge, imat će i komercijalnu primjenu u obliku hotela za svemirske turiste koji će si to moći priuštiti. 

Taj "hotel" će se sastojati od stambenog prostora koji će moći udomiti do četiri posjetitelja, a predsjednik ruske svemirske agencije Roscosmos, Dmitrij Rogozin, izjavio je da je prvi modul nove postaje već u izradi i pokazao prvu sliku (gore).

Vladimir Solovjev, direktor ruske tvrtke RSC Energia izjavio je da će komercijalni modul sadržavati dva velika prozora i wi-fi pristup za posjetitelje. Nije poznato hoće li se nova postaja zvati Mir 2 ili nekako drugačije.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Rusija svemirska postaja hotel
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->