Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.04.2021. 11:31

Trix 

VIDEO: Tiranosaur Rex je hodao brzinom čovjeka

Znanstvenici izradili novi biomehanički model hoda opasnog dinosaura Tiranosaura Rexa.

VIDEO: Tiranosaur Rex je hodao brzinom čovjeka

Nizozemski znanstvenici odlučili su izraditi novi model hodanja T. Rexa, koristeći se kosturom pod nazivom Trix, izloženom u nacionalnom muzeju prirodne povijesti i istraživačkom centru za biološku raznolikost Naturalis u Leidenu.

Pasha van Bijlert, student na sveučilištu Vrije Universiteit u Amsterdamu (VU) i njegovi kolege vodili su se idejom da se T. Rex kretao drugačije od drugih životinja na dvije noge jer je imao i ogroman rep koji mu je pomagao u hodanju naokolo.

Van Bijlert i profesori Anne Schulp i Knoek van Soest izradili su 3D model Trixa na čiji su kostur dodali digitalne mišiće, kako bi na tom muskularnom modelu mogli provesti biomehaničku analizu.

Nakon toga na modelu su mogli otkriti prirodnu frekvenciju koraka i brzinu hodanja koja iznosi 4,6 km/h. Drugim riječima, T. Rex je hodao približno istom brzinom kao i ljudi, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

To znači da kada biste kojim slučajem posjedovali tog dinosaura kao kućnog ljubimca, mogli biste ga bez problema šetati, barem što se tiče brzine hodanja.

Van Bijlert, Van Soest i Schulp su rezultate svojeg istraživanja objavili u časopisu Royal Society Open Science.Vezani sadržaji
Ključne riječi dinosaur hodanje T. Rex
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->