Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.05.2021. 15:48

NASA 

Pratite povratak OSIRIS-REx letjelice na Zemlju

NASA poziva javnost i medije na odlazak letjelice s uzorcima iz orbite asteroida Bennu.

Pratite povratak OSIRIS-REx letjelice na Zemlju

NASA-ina misija OSIRIS-REx stigla je na kraj istraživanja asteroida Bennu, nakon što je između ostaloga uspješno pokupila uzorke prašine i kamenja s njega. U ponedjeljak 10. svibnja 2021. godine oko 22. sata po hrvatskom vremenu letjelica bi trebala napustiti orbitu asteroida i krenuti na dvogodišnje putovanje koje će je dovesti natrag na Zemlju i omogućiti znanstvenicima detaljno proučavanje uzoraka.

NASA poziva javnost i medije na početak te vrlo kritične faze misije, koji možete pratiti putem NASA TV-a, NASA aplikacije i službene web stranice, kao i na društvenim mrežama američke svemirske agencije, odnosno na njezinim Twitter, Instagram i Facebook profilima.

Pored toga pruža vam se prilika da postavljate pitanja znanstvenicima NASA-e unosom pitanja u komentare na Instagramu, a odgovore ćete dobiti na Solar System’s Instagramu 11. svibnja.

OSIRIS-REx sekvenca napuštanja asteroida će biti najznačajniji manevar letjelice od njezina dolaska 2018. godine. Potisnici će svoju brzinu koja iznosi oko 958 km/h morati povećati kako bi letjelicu izveli iz orbite i postavili je na idealnu putanju prema Zemlji, odnosno ka mjestu gdje se Zemlja trenutno nalazi. Kada stigne na to mjesto OSIRIS-REx će napraviti dva kruga oko Sunca (2 milijarde km) kako bi "ulovio" Zemlju i započeo spuštanje kapsule s uzorcima na njezinu površinu.

Nakon toga, kapsula će se transportirati u Johnson Space Center u Houston, gdje će se iz nje pažljivo izvaditi uzorci, izmjeriti njihova težina i veličina, a potom će NASA započeti sa slanjem uzoraka u znanstvene laboratorije širom svijeta.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA asteroid uzorci OSIRIS-REx Bennu
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->