Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Izrada betona bez ugljičnog otiska
Članak
Objavljeno: 28.03.2023. 13:33

Carbonaide 

VIDEO: Izrada betona bez ugljičnog otiska

Finski startup vjeruje da svojom tehnologijom može prepoloviti emisije ugljika u procesu izrade betona.

VIDEO: Izrada betona bez ugljičnog otiska

Beton je glavni oslonac građevinske industrije koja ga svake godine iskoristi u količini većoj od 10 milijardi kubičnih metara.

No, beton je istovremeno odgovoran i za 6 do 8 posto emisija CO2, što želi promijeniti finski startup Carbonaide, koji je prikupio 1,8 milijuna eura u početnom financiranju kako bi smanjio emisije ugljika od betona.

Carbonaideov tehnološki proces veže ugljični dioksid u predgotovljeni beton pomoću automatiziranog sustava pri atmosferskom tlaku, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U kombinaciji s vezivima s niskim ugljičnim otiskom, mineralizirani CO2 pretvara betonski ugljični otisak u negativan.

Smanjenjem količine potrebnog sadržaja cementa i mineralizacijom CO 2  u samom betonu, Carbonaide vjeruje da može prepoloviti emisije ugljičnog dioksida tradicionalnog betona od Portland cementa, najčešće vrste cementa u općoj uporabi.

Betoniharkot

"Naš cilj u Carbonaideu je stvoriti održiviju budućnost s vrhunskom tehnologijom koja ne samo da smanjuje emisije ugljičnog dioksida građevinskih materijala poput betona, već zadržava više CO 2 nego što ti materijali ispuštaju tijekom svog životnog vijeka", objašnjava Tapio Vehmas, CEO Carbonaidea.

Sljedeći korak za Carbonaide je skaliranje tehnologije u proizvodnu liniju u njegovoj tvornici u Holloli.

"Cilj ovog kruga financiranja je skaliranje tehnologije u pilot tvornicu industrijskih razmjera. Uz financiranje, možemo implementirati tehnologiju u proizvodnu liniju betona koja omogućuje stvrdnjavanje ugljika kao dio industrijskog procesa", dodaje Vehmas.

Vezani sadržaji
Ključne riječi CO2 beton Carbonaide
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->